Receptek

                                                     

Tyúkfi töltve, tiszta borssal: mellyesztésével úgy élj meg ne égesd, mihelyt megmellesztetted azt is meglángoljad, tiszta vízben állát, körmét elhányjad. Az újoddal benyúlj az nyakán, mind az térdig, szárnyáig felemelgesd a bőrit az húsától, hova az tölteléket teszed. Ha sok eledel nincs az begyiben, zuzástúl vond ki, mert egymáshoz van ragasztva. Ezt a tyukfiat némely szakácsok felszokták fúni, de nem jó, mert néha az embernek dohos a szája, éget bort iszik, s megérzik rajta. A töltelékjét így csináljad: kövér szalonnát petreselyemmel összevágj az főt tikmonyokkal. Nyers tikmonyt is verj bele. Borsold, gyömbérezd! Tölts meg az tyukfiat. Abáld meg, szép húslevet végy reá, annyit amennyit arányzod, hogy megfőzheted benne. Fokhagymát is vess reá egészen, petreselyem gyökeret is hányj rá. Mikor ideje, sózd, borsold, gyömbérezd megint.  


Lúdfi töltve: mellyesztésével, beli kivetésével kezdjed. Az mellyesztés után az aprólékját elvagdaljad, megfőzzed, az töltelékjét így csináljad. Az minémű almák szoktak Szent István és Szent Jakab havában terermni, azt meghámozzad, szalonnát közibe, azt mint szokták szalonnával espékelni. Az almát néggyé metéld, az szalonnával együtt megborsoljad, mint annak az módja. A lúdfinak derekát töltsed almával, szalonnával, és cövekeld meg ki ne hulljon az alma. Vond nyársra, és sózzad! Amíg nyárson sül, olyan levet csinálj neki az minemüt akarsz. Főképen mézes lé illik hozzá, abba rakjad aprólékját.


Borjúhús szőlőlevélben: Az borjúhúspecsenyét szép aprón megvágjad, az mint szokták szömörcsökben megvágni. Szalonnát is vágj belé, kicsinnyél megborsoljad, savazzad. Tikmonyt is üss reá. Az szőlőlevele penig csak akkor jó ha igen szép gyenge. Az levélbe szép gömbölyegen rakd a húst, úgy hajtogasd osztán az szőlőlevelet reá, és avval tedd a fazékba, az fenekére, el ne bomoljon. Arra végy osztán igen tiszta tehénhús levest és abban főzd meg.


Malachús sütve, töltve: Töltelékjét így csináljad, a tikmonyokat megfőzzed, hideg vízbe hányjad héját leháncsad. Szép szalonnát petreselyemmel összevágjad, megsózzad, borsozzad sáfrányozd, gyömbérezd. Csak igen kicsi gyömbért vess bele! Egy vagy két tikmonyt is üss bele. Ezeket jól összevágod, és úgy töltsd meg az húst. Bőrét cövekeld össze. Húzd nyársra és sózzad.


Úrgomba (vargánya) sütve: Ezt igen szépen hámozd meg, megmossad, az belső felével tiszta asztalra leborétsad, hogy az víz kiszivárkozzék belőle. Annak utána szép lágy sóval sózzad meg, az gomba szárát mesd el, kivájd, ott megborsoljad. Az tikmonynak fejérit vedd el, és székját verd bele. Azt is megsózzad. Rostélyra rakjad, mellette forró vajad legyen, mikor sütni akarod az forró vajjal felülről is megöntözzed.

Tikmonyleves: Egy tiszta csuporba vizet tölts., kis vöröshagymát mess bele. Mikor megfőtt kis vajat ereszz belé, három vagy négy tikmonyt üss meg, habarófával erősen törd meg. Forrjon a leve amikor a tikmonyokat ráereszeted, kevergesd kis fakanállal. Sót ne feledd!

 
 
 


     

Ugrás a kódex elejére